Kérek még

Sengburger

Sengburger

Hamburger hús - sütés és fűszerezés

2021. szeptember 27. - Phrakonkham Seng

Korábban írtam már a hamburger húsról. Ebben a cikkben további tapasztalatokat szeretnék megosztani veletek.

hamburger_alapanyagoks.jpg

Fűszerezés

A só

Ahogy korábban írtam, a húsba nem érdemes semmi extrát tenni. Sőt fűszerezni is kívülről érdemes. Amit ajánlani tudok az egyrészt a füstölt Maldon só. Ez egy angol sófajta, pontosabban egy só pehely. Gondolhatnánk, hogy "Nem mindegy, hogy milyen sót használok?" - A válasz: nem. de nagyon egyszerű kipróbálni. Készítsetek két egyforma hamburgert egy apró különbséggel, a sóval. Érezni fogjátok a különbséget. A füstölt maldon só szerintem nagyon passzol a husihoz és kellemesen kiemeli az ízét.

A bors

Borsból a sima őrölt borsot semmi képpen nem ajánlom. Érezhető lesz a hús ízén, de már egy frissen őrölt bors is sokat dob rajta. Ne sajnáljuk, főleg ha szeretjük a borsot. Amit viszont mindenképp érdemes kipróbálni az a roppantott bors. Egyszerűen elképesztő, hogy mennyivel jobb tud lenni egy ilyen borssal a hambi, mint mondjuk egy sima őrölttel. Ráadásul a sajt is szereti a borsot. Jól passzolnak össze. Amit még érdemes kipróbálni, az a jalapeno paprika. A roppantott borssal szépen harmonizálnak :)

 

Sütés

Sütés szempontjából nem árulok el nagy titkot szerintem, de érdemes kérgesíteni. Ezt nagyon forró serpenyőn érdemes. Zsiradékot nem kíván, legalábbis nem sokat. Ehhez javaslom a kacsa zsírt. Ugyanis a kacsa zsír jól bírja a magas hőmérsékletet és nem fog megégni. És mennyire legyen forró a serpenyő? Mint a jó steak sütésénél. Annyira legyen forró, hogy már lássuk  a megjelenő délibábot. Ezután szép kérget tudunk készíteni. Ez azért fontos, mert a Maillard-reakció során barnul a hús és egy nagyon finom réteg alakul ki.

Ha egy 10-16 dkg-os húspogácsával dolgozunk, elég serpenyőben sütni, de mind a két oldalt süssük át. A kérgezés után fél percenként érdemes forgatni 2-3 alkalommal. Ugyanis ekkor az alsó, forró rész felülre kerül és fentről a hő áramlik a húspogácsa közepe felé. Alulról pedig a serpenyő melegíti a husit és így két irányból sül a hús. Azonban a szabad levegőn hamar elkezd hűlni a felső rész. Azonban, ha fél percenként forgatjuk, akkor a belseje is szépen átsül

+2 tipp

  1. Érdemes kipróbálni úgy is a husit úgy, hogy a kérgezés után bekenjük mindkét oldalt mustárral. Kellemes, szaftos állagot és jó ízt kapunk.
  2. Ha nincs lehetőség grillezésre bármi okból, akkor javaslom a folyékony füstöt. A kérgezés után fújom rá a húspogácsára és egyből utána kenem le a mustárral. Így a mustár nem hagyja kesernyéssé válni ezt az összetevőt és egyben konzerválja is.

 

Jó étvágyat :)

A bejegyzés trackback címe:

https://sengburger.blog.hu/api/trackback/id/tr7416701464

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

totii 2021.09.28. 15:41:27

Pár észrevétel: "fúlyom", "kesernyessé", "Millard reakció" -> "fújom", "kesernyéssé", "Maillard-reakció". Többet inkább nem is írok.

Phrakonkham Seng 2021.09.28. 19:49:18

@totii: Köszönöm a javaslatokat. Javítottam :)

Labasmaz 2021.09.29. 08:43:29

"Borsból a sima őrölt borsot semmi képpen nem ajánlom. Érezhető lesz a hús ízén, de már egy frissen őrölt bors is sokat dob rajta."

Most akkor őrölt bors vagy nem őrölt bors? Ezt nem értem...

A javítás ellenére még mindig "Millard-reakció".

10-16 g-os húspogácsa: minihamburger készül, vagy esetleg fasírt...?

Phrakonkham Seng 2021.09.29. 19:42:03

@Labasmaz: Maillar-reakció javítva
10-16g javítva 16 dkg-ra

A borsot úgy értem, hogy a frissen őrölt bors jobb, mint egy olyan őrölt bors, mint amit a boltban megveszel. A frissen őröltnél pedig jobb a roppantott / durvára tört :)
süti beállítások módosítása