Kérek még

Sengburger

Sengburger

Friss kenyér

2022. január 25. - Phrakonkham Seng

Ez a bejegyzésem annyiban rendhagyó lesz, hogy nem egészen afőzés lesz a téma. A kenyér sütésről szeretnék megosztani egy egyszerű tippet.

A tippek

Az Aldiban lehet kapni különböző előkészített lisztkeverékeket. Van fehérkenyér, magvas kenyés és teljes kiőrlésű kenyér. Ezek azért jók, mert csak vizet kell hozzájuk adni, bedagasztani és ki is lehet őket sütni. Elék egyszerűen meg van. Érdemes kipróbálni.

Pár szó a házi kenyérről

Ha sütőben sütjük, érdemes légkeveréses funkcióra tenni, hogy szépen átsüljön. Továbbá érdemes egy kis vizet (2-3 dl) vizet elpárologtatni a sütőben sütés előtt. Ettől jó ropogós lesz a kenyér héja. 

Ha teljesen házilag akarjuk csinálni, akkor liszten, són és vizen kívül semmi sem kell hozzá. Kovászt készíthetünk a lisztből és a vízből. Erra azért számoljunk rá alsó hangon 1 hetet. Aztán készülhet a kenyér. A Györki Attilának egy nagyon szép és részletes leírása van erről. Tudom javasolni:

https://egyszakacsnaploja.blog.hu/2016/08/05/egy_igazan_jo_hazi_kenyer_titkai

A lustáknak / idő szűkében

Ha viszont az igazi lusta táborba tartozunk, vagy szimplán nem mindíg van rá időnk, akkor érdemes lehet beruházni egy kenyérsütő gépre is. Mi anyósomtól egy Tefal-os gépet kaptuk. Nagyon szeretjük. Az Aldis liszt keverékkel a mosogatáson és a kenyér pusztításon kívül nem sok dolgunk van. Bele tesszük a vizet, a keveréket és megvárjuk a sütést.

A kenyér sütő előnye, hogy szoktak hozzá adni recept könyvet is hozzájuk adni. Ezekkel is érdemes kísérletezni.

További előny, hogy időzíthetjük a gépet. Így reggelre már a friss kenyér illatára ébredhetünk. A spórolást is segíti, mert nem kell csak a kenyér miatt leugrani a sarki közértbe, amely során még pár dolog a kosarunkban landol.

 + Tipp

Nekünk bejött a 3 rész Vitalbrot 1 rész Sonenblumenbrot lisztkeverékek keveréke.

Jó sütögetést :)

A bejegyzés trackback címe:

https://sengburger.blog.hu/api/trackback/id/tr9716824006

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása