Kérek még

Sengburger

Sengburger

Rántotthús

2021. január 20. - Phrakonkham Seng

Rántotthús? Hisz azt bárki tud sütni

Igen! A rántothús egyszerű. Ha egy sima receptet keresel, akkor azt találsz bárhol. De szerintem egy egyszerű receptet is lehet varázslatossá  és élménnyé tenni. Bele lehet tenni a tudást és a kreativitást. Kicsit lentebb meg is láthatod, hogy milyen (a cikk írásakor az én rántotthúsom. Igen ekkor. Hiszen nem kizárt, hogy még fejlesztem a receptem).

Hozzávalók

  • Finom liszt
  • Tojás
  • Zsemlemorzsa
  • Hús (csirkemel/ karaj)

Igen, jól látod, nem kell hozzá semmi extra. Szerintem nem ez az érdekes

A recept

Előkészítés

4%-os sóoldatot csinálunk (4 g sót keverünk 1l vízbe). Én jobban szeretem a kősókat. Tudom javasolni a parajdi sót. A húsokat kiklopfoljuk, de a szokásosnál vastagabbakra (jó ujjnyi vastagra). Hagyuk 20 percig állni a pácban. A sós oldat hatására lazulnak a rostok. Az egész húst átitataja a só. Nagyszerű lesz. Megnő a hús nedvesség tartalma és nem fog annyira kiszáradni a hús.

Panírozás

Hagyományosan panírozzuk:

  1. NEM sózzuk, hiszen már az egész hús kívül belül kellemesen sós! 
  2. Szárazra töröljük őket / hagyjuk lecsepegni
  3. Lisztezzük (A liszt azért kell, hogy a tojás ne peregjen le a húsról)
  4. A tojást felverjük és ebbe mártjuk a lisztes húst
  5. Végül a zsemlemorzsában megforgatjuk. Ne nyomkodjuk! Amennyit magától felvesz a panír, az elég, különben elég száraz érzetet fog adni

A sütés előkészítése

Fontos, hogy miben sütjük. Természetes jó olajban, vagy zsírban sütni, de mi nem a jót keressük. Készítsünk tisztíott vajat (hús mennyiségtől függ, hogy mennyi kellhet. Lehet 1 kg vajból, a maradékot el tudjuk tenni későbbre). Alacsony hőmérsékleten olvasszuk meg a vajat és folyamatosan szedjük le a habját (vajcukor, fehétje). Szép, olvadt, sárga vajat kell kapnunk, aminek az aljáról a fehér rész feljött. Így nincs ami megégjen. A vajcukrot használhatjuk később karamellizáltan barnított vajjal palacsintába.

A sütés

Sütésnél fontos a hőfok. Meg kell találnunk azt a közepes hőmérsékletet, amikor még sül a hús, de nem ég. Nagyjából közepes vagy annál egy kicsit erősebb lángon megtörténhet. Nem csak a sütés a lényeg, hanem, hogy tisztított vajban süssük. Kb fél-1 percenként forgatjuk

Ötlet

A rántothúsnál kimarad a Millard reakció (amikor elkezd szépen barnulni a hús). Lehet, hogy egy tisztított vajban sütött natúrszelet (csak sóval) leve belekeverhető a tojásba és így fokozható az íz. Ha kipróbáltam, írni fogok róla.

Jó étvágyat :)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sengburger.blog.hu/api/trackback/id/tr8316397650

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása