Nagyon szeretem a tejszínes ételeket. Krésmesek, lágyak és nagyon finomak :)
A tejszínről
Először is, ha kevés összetevős, egyszerű ételhez használjuk, akkor válasszunk jó minőségű tejszínt.
A tejszín egy üde könnyedséget tud adni az ételnek. Elsimítja az ízeket. Lággyá, krémessé teszi. A tejszínes / tejfölös ételeket nehéz elsózni. Elég sok sót fel tudnak venni. Azonban a só karakteressége eltujda venni a tejszín által nyújtott könnyed, üde ízt.
Zellerkrém, mint üdítő köret
Azért, hogy ne csak a tejszínről legyen szó, nézzünk egy egyszerű, de annál finomabb ételt, a zeller krémet.
Hozzávalók
- 1 db zeller friss
- 3 dl jó minőségű tejszín (ha lehet, legyen házi)
- 10 dk jó minőségű teavaj (mi nagyon szeretjük a Sparban kapható, kis sárga csomagolású vajat, és a Lidlben kapható kék csomagolású sajátmárkás vajat)
A zellert meghámozzuk, kis kockákra vágjuk. Sós vízben megfőzzük. Sózzuk meg bátran. Főzés közben egy kevés tejszínt adunk hozzá, hogy ne szürküljön be a zeller.
Ha megfőtt a zeller, akkor leszűrjük és egy turmixgépben összekeverjük a vajjal (kockákban tegyük bele a vajat is) és a maradék tejszínnel. Javaslom, hogy ne tegyük bele az összes tejszínt. Egy lágy masszát kell, hogy kapjunk. Ha sűrű higíthatjuk tovább (és a híg állag elkerülése végett ne menjen bele az összes tejszín elsőre). Kóstoljuk meg. Ha szükséges, sózzuk. Megfigyelhetjük a fent említett üdeséget.
Mi nagyon szeretjük. Jó étvágyat hozzá :)